luni, 17 septembrie 2012

Cupa Davis. Victor Crivoi - Harri Heliovaara

După înfrângerea previzibilă a lui Marius Copil în faţa lui Jarkko Nieminen, responsabilitatea victoriei României asupra Finlandei în Cupa Davis, a rămas pe umerii lui Victor Crivoi.
Bucureşteanul de 30 de ani (locul 354 ATP) era obligat să se impună în faţa lui Harri Heliovara (23 de ani, locul 325). Crivoi a început partida extrem de ezitant şi cu emoţii, lucru care i-a permis finlandezului, care n-a mai câştigat nicidată vreun meci în Cupa Davis, să ia primele două jocuri ale primului act. Împins de la spate de cei peste 1500 de spectatori din sala “Horia Demian”, Criovoi a dat primele semne de revenire la 2-3, când s-a impus la zero.
Totuşi, tânărul  Harri este mai proaspăt şi îi intră mai bine serviciul. Acesta s-a acomodat mai bine cu “sauna” menţinută de reflectoarele parşive de deasupra terenului şi s-a desprins la 5-3. Crivoi nu se lasă şi revine la 4-5! Heliovara a fost însă mai constant şi a gestionat cu calm finalul de set, impundându-se cu 6-4.
Apropiaţi ca valoare, cei doi tenismeni au desfăşurat o adevărată bătălie în setul secund. La fel ca şi în primul act, Harri a început mai bine, profitând la maximum de inconstanţa în execuţii a românului, copleşit în multe rânduri de miza partidei. Jocul a atins temperatura de fierbere în finalul setului. Crivoi şi-a rătăcit anti-virbatorul rachetei, însă l-a recuperat cu ajutorul unui arbitru de margine vigilent.
A fost momentul când românul s-a trezit la realitate. Victor a reuşit break-ul pentru 5-5, iar sala exultă! Heliovara a rămas în schimb rece şi impasibil, fără să mişte vreun muşchi al feţei. Crivoi a trecut pentru prima dată în avantaj, iar publicul s-a ridicat în picioare. Tensiunea a fost incredibilă! Se cântă din nou “Ro-mâ-ni-a, Ro-mâ-ni-aaa, ole, ole, oleee!”.
Este 6-6 şi se intră în tie-break! La 4-2 pentru român, Heliovara cedează nervos pentru prima oară şi transmite câteva fraze în limba suomi:). Crivoi îşi ţine nervii sub control şi reuşeşte să smulgă primul set.
Se intră în setul al 3-lea după acelaşi scenariu, developat şi în precedentele două acte. Finlandezul Heliovara şi-a menţinut avantajul minim de un joc. Crivoi este susţinut la fiecare moment dificil de ceilalţi componenţi ai echipei României. Harri gestionează şi de această dată mai bine finlaul de set, iar publicul îşi varsă frustrarea pe arbitrul de margine, dictând înainte decizia punctului. Harri se impune la limită cu 7-6!
Victor Crivoi şi-a dat cu adevărat drumul la joc abia în setul al patrulea, când a desfăşurat un adevărat blitzkrieg şi a luat primele 3 game-uri.  Harri a dat semne vizibile de oboseală şi şi-a pierdut concentrarea. La scorul de 5-2 pentru român s-a petrecut şi un moment dramatic pentru Heliovara. Finlandezul a solicitat time-out medical, acuzând serioase dureri în zona inghinală (foto sus). Acesta poate însă continua, dar cedează setul cu 3-6.
A urmat setul decisiv, în care Heliovara a găsit resurse nebănuite, în ciuda accidentării la inghinali!  El a reuşit break-ul pentru 2-0, punct sărbătorit pe mantinela sălii de veteranul Jarkko Nieminen:) şi micuţa galerie oaspete. La 3-0 Crivoi schimbă racheta, dar poate schimba şi soarta partidei? Timpul se dilată, iar tensiunea din teren radiază spre tribune. Se renunţă la reguli. Spectatorii se ridică în picioare la fiecare minge câştigată şi sunt una cu Crivoi! Românul recuperează şi revine la 3-4. Victor! Victorie! Incredibil, se face 4-4, iar fanii nu acceptă altă variantă decât victoria tricolorilor!
Ultimele game-uri au fost halucinante! E 4-4, apoi 5-5. Crivoi a reuşit break-ul la 6-5, iar Heliovara conştientizeză dezastrul, dar are puterea să îşi îmbrăţişeze strâns la piept racheta, care l-a trădat. Nimic nu se mai poate întâmpla! Victor se impune cu 7-5 şi 3-2 la seturi, în timp ce colegii şi fanii dau năvală în teren pentru a-l săruta şi ridica în slăvi. România s-a impus cu 3-2 la general şi se menţine în grupa.
Text: oradecluj






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu