joi, 15 noiembrie 2012

Frumuseti din Cluj-Napoca

Somesul estea al cincilea rau ca marime si debit din Romania. Este format din Somesul Mic cu Somesul Mare, prin unire langa municipiul Dej. Somesul Mic are izvorul in Muntii Apuseni, iar Somesul Mare izvoraste din Muntii Rodnei. Are o lungime de peste 465 km si traverseaza Podisul Somesan. Se varsa in Tisa pe teritoriul Ungariei.









Biserica Franciscana din Cluj ste unul din cele mai vechi si mai semnificative lacasuri de cult clujene, situat in actuala Piata Muzeului nr. 2. Hramul bisericii este pe 5 August, de sărbătoarea „Maria Zapezii”. Edificiul se afla inscris in lista monumentelor istorice.

Initial pe acest loc a existat o mai veche biserica romano-catolica, prima din Cluj, ridicata in sec. XI-XII, dar distrusa in timpul marii invazii a tatarilor in anul 1241. Dupa distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicata in perioada 1260-1290 actuala biserica.



Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat in Piata Centrala din Cluj si se numara printre monumentele emblematice ale orasului. Este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania in anul 2012. Biserica Sf. Mihail este considerata a fi unul dintre cele mai impozante edificii gotice din Romania, cu 70 de metri lungime si o inaltime maxima de 80 de metri.
Constructia s-a desfasurat in doua faze: prima a inceput in anul 1316 si a fost finalizata in 1390, cand a fost finalizat si altarul, urmata de faza a 2-a intre 1410-1487.

Teatrul National. Primul teatru orasenesc(de limba maghiara) din Cluj dateaza din 1821, fiind asezat pe locul actualei cladiri denumite "Casa Universitarilor". La inceputul sec. XX s-a proiectat ridicarea unei noi cladiri care sa adaposteasca aceasta institutie, vechea cladire fiind necorespunzatoare. In 1904 a inceput constructia noii cladiri in actuala Piata Stefan cel Mare, pe locul fostei piete de lemne a orasului. Lucrarile, finalizate in 1906, au fost executate de celebra firma constructoare de teatre Helmer & Fellner. Cladirea a fost inaugurata in ziua de 8 Septembrie 1906 cu o reprezentatie a Teatrului Maghiar, al carui director era Janovics Jeno. Construit in stil baroc-rococo, edificiul are o capacitate de 1000 de locuri si trei randuri de loje. La indemnul lui Tiberiu Brediceanu, cladirea a trecut in patrimoniul Consiliului Dirigent Roman la data de 14 Mai 1919, fiind preluata de Onisifor Ghibu. In acelasi timp, Teatrul Maghiar a fost mutat in cladirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central si raul Somes, in care functioneaza si in prezent. Prima reprezentatie in limba romana in cladirea Teatrului National din Cluj a avut loc pe data de 14 Mai 1919, iar primul spectacol al companiei de limba romana din Cluj a avut loc la 1 Decembrie 1919, marcand un an de la Marea Unire.
Catedrala Ortodoxa din Cluj a fost ridicata in perioada anilor 1920-1930, imediat dupa unirea Transilvaniei cu Romania. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj. Poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului". In anul 1937, odata cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lacasul de cult a devenit catedrala arhiepiscopala. Din anul 2006 edificiul serveste drept catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului, care este totodata si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu